• * Lütfen en az 5 karakter kullanınız.
  • * En az 8 karakter olmalıdır.
  • Lütfen kullanıcı adı ya da e-posta adresinizi girin. Yeni parola oluşturabilmeniz için e-posta yoluyla bir bağlantı alacaksınız.

Glutensiz Beslenme

  • 1

Genellikle glüten içeren birçok ürün, çoğu marketlerde yaygın olarak bulunan glutensiz alternatiflere sahiptir ve glutensiz yaşam daha kolay hale gelir. Bununla birlikte, en az işlenmiş taze gıdaların, sağlıklı bir glutensiz diyetin önemli bir parçası olduğunu unutmayın. Diyetinizi, listelenen meyveler, sebzeler, etler ve diğer sağlıklı yiyecek gruplarına dayandırmak çok önemlidir. Piyasada bulunan birçok ürün “glütensiz” olarak etiketlenmiştir, ancak bazıları olmayacaktır; Bu nedenle uygun etiket okuması önemlidir. “Buğdaysız” kelimesinin mutlaka “glutensiz” anlamına gelmediğini hatırlamak da önemlidir. Birçok ürün glütensiz görünebileceğinden, dikkatli olun. Kural olarak, makarnalar, ekmekler, krakerler ve diğer fırınlanmış ürünler gibi geleneksel buğday ürünleri glutensiz değildir. Ancak, alternatif unları ve tahılları kullanan birçok glutensiz seçenek bulunmaktadır. Çoğu zaman, glutensiz ekmek bölümünde bulunabilir. Ek olarak, bakkal koridorunda bulunan glutensiz unlar ve un karışımları mevcut olup, kendi ekmeğinizi pişirmenizi sağlar.

Glutenden İçermeyen Besinler

Diyetinizden gluteni kesmek zor ve sınırlayıcı bir görev gibi görünebilir. Neyse ki, doğal olarak glutensiz olan birçok sağlıklı ve lezzetli yiyecekler var.

Glutensiz beslenmeyi takip etmenin en uygun maliyetli ve sağlıklı yolu, aşağıdakileri içeren bu doğal glutensiz gıda gruplarını araştırmaktır:

Meyveler

Sebzeler

Et ve kümes hayvanları

Balık ve deniz ürünleri

Mandıra

Fasulye, baklagiller ve fındık

Saf buğday çimi ve arpa çimenleri glutensizdir, ancak tohumlarda gluten bulunur. Eğer hasat edilmedikleri veya doğru şekilde işlenmedikleri takdirde, gluten kirlenmesi riski vardır.

Glutensiz Tahıllar Nasıl Ayırt Edilir?

Çeşitli yaratıcı şekillerde tadını çıkarabileceğiniz birçok doğal glutensiz tahıl vardır. Bu tahılların birçoğu yerel markette bulunabilir, ancak daha az bilinen tahılların bazıları sadece özel veya sağlık gıda mağazalarında bulunabilir. Glüten ile çapraz temas olasılığından ötürü dökme taneciklerden tahıl satın almanız önerilmez.

İçecekler Gluten İçerir Mi?

Çoğu içecek meyve suları, gazlı içecekler ve spor içecekleri dahil olmak üzere glutensizdir. Şaraplar ve sert likör / distile likörler / sert içkiler dahil olmak üzere alkollü içecekler de glutensizdir. Bununla birlikte, glüten içeren tanelerden yapılan biralar, biralar, lagerler, malt içecekler ve malt sirkeleri damıtılmaz ve bu nedenle glutensiz değildir.